Από τη Μυθολογία στο διάστημα!

“Χορεύοντας τη σπείρα του Αγέρανου,

ξετυλίγουμε το μίτο της Αριάδνης” 

myth11

Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο “Από τη Μυθολογία στο διάστημα” με τα τμήματα της Ε’ και ΣΤ’ τάξης!

Υπεύθυνη του προγράμματος και των δράσεων των τμημάτων Ε’ 1 και Ε’ 2,  είναι η Μαρία Τσουκνίδα, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής. Το πρόγραμμα που δημιούργησε η εκπαιδευτικός μας ονομάζεται “Χορεύοντας τη σπείρα του Αγέρανου, ξετυλίγουμε το μίτο της Αριάδνης”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θ’ ανακαλύψουν τη σύνδεση του τοπικού χορού “Αγέρανου” με τη μυθολογία, αφού ο ίδιος ο Αγέρανος χάνεται στα βάθη των χρόνων, στη Μινωική Κρήτη. Θ΄ ακολουθήσουν τα βήματα του Αγέρανου, που χορεύονται σε σπειροειδή  μορφή, που να τους οδηγήσουν στον σπειροειδή γαλαξία μας, Milky Way και θα ξεκινήσουνε το ταξίδι τους στο διάστημα. Σ’ αυτό το ταξίδι θ’ ανακαλύψουν μυστικά του σύμπαντος και θα γνωρίσουνε περισσότερα για το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες του, που τα ονόματά τους προέρχονται από τη μυθολογία. Αφού μελετήσουνε όλους τους πλανήτες, μελετώντας τελευταία τη Γη θα επιστρέψουνε στο “σπίτι” μας!

Σ’ αυτό το διεθνές δίκτυο κάθε σχολείο είναι ζευγάρι μ’ ένα άλλο σχολείο, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, γνώσεις, να μοιραστούν τις δράσεις τους ή να κάνουν κοινές δράσεις! Το σχολείο που συνεργάζεται η Ε’ τάξη είναι η Δ΄τάξη από το  Αρσάκειο Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης στην Αθήνα.

myth1

Έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε τα παιδιά του σχολείου που συνεργαζόμαστε και η πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση είναι γεγονός! Τα δύο τμήματα της Ε’ τάξης συγκεντρώθηκαν στο Εργαστήριο Πληροφορικής και επιτέλους γνωρίσαμε τους μαθητές και της μαθήτριες, που θα συμπορευτούμε σ΄ αυτό το ταξίδι! Οι “συνταξιδιώτες” μας, με την θεατρολόγο τους κ. Αγγελική Ζάχου, που είναι υπεύθυνη του προγράμματος, μας παρουσίασαν μέρος των δικών τους δράσεων. Μας έδειξαν τις υπέροχες ζωγραφιές τους που κάθε μία έκρυβε ένα ερώτημα για εμάς! Τι είναι το χάος; Τι θα δεις αν μπεις μέσα σε μία μαύρη τρύπα; Πόσα αστέρια υπάρχουν σ’ ένα γαλαξία; Αυτές και άλλες ερωτήσεις μας έκαναν τα παιδιά της Δ’ τάξης του Αρσάκειου και είναι οι ερωτήσεις του ήρωά τους στο θεατρικό που σκαρώνουν! Ένα μικρό αγόρι που ζει στην Αρχαία Ελλάδα θέλει να ταξιδέψει στο διάστημα για ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του!myth5

Εμείς με τη σειρά μας μέσα από ένα βίντεο που ετοιμάσαμε, τους παρουσιάσαμε τον τόπο μας και το σχολείο μας. Μοιραστήκαμε μαζί τους την αρχή από τη δράση μας μέσα από την οποία ξετυλίγοντας το κουβάρι της μυθολογίας θα ταξιδέψουμε στα μονοπάτια του σύμπαντος!

Δείτε το βίντεο της παρουσίασή μας:

Μέσα από αυτή τη συνάντηση ανακαλύψαμε ότι οι δράσεις μας έχουν δύο κοινά σημεία, την Δήλο και τον Αγέρανο!!! Αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη και χαρά για όλους μας και όπως είναι φυσικό οι ιδέες άρχισαν να πέφτουν βροχή για το πως θα συνεργαστούμε! Μία ιδέα που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους ήταν αφού δεν μπορούμε να πάμε στην Αθήνα ώστε να συμμετέχουμε στην παράστασή τους, θα φτιάξουμε ένα βίντεο που θα είναι μέρος της παράστασης τους και θα προβληθεί  κατά τη διάρκειά της!

Θα πρέπει όμως να περιμένετε λιγάκι … γιατί δεν θα σας αποκαλύψουμε ακόμα όλα τα επόμενα βήματά μας. Όχι γιατί δεν θέλουμε, απλά ακολουθώντας τα βήματα του Αγέρανου και ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης διαρκώς ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες ιδέες!

Γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι! Το ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε στο Myth2space!

~*~*~*~

Λίγα λόγια για το Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα – Myth2space”, όπως διατυπώνεται στην Απόφαση Έγκρισης από το ΥΠΑΙΘΑ.

artemis

Το Δίκτυο βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης, βάζοντας στο επίκεντρο το παιδί. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Αφορμή για την ενασχόληση με αυτό το θέμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η πρόσφατη συμμετοχή αστροναυτών ανεξαρτήτως φύλου και φυλετικής/εθνοτικής καταγωγής σε διαστημικές αποστολές με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη. Η σύνδεση της αποστολής Artemis με την ελληνική μυθολογία σε συνδυασμό με τη διεθνή κίνηση Alpha MissionDelos (δείτε κι εδώ), αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική διάσταση αυτού του ιστορικού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας. Επιπλέον, η πρόταση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Διεθνούς Θεματικού Σχολικού Δικτύου ευθυγραμμίζεται με την παρότρυνση της ίδιας της NASA προς τα σχολεία σε παγκόσμιο επίπεδο να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό βήμα της ανθρωπότητας για την κατάκτηση του διαστήματος συνδέθηκε από την αρχή με την ελληνική πολιτισμική παράδοση και την προγονική νοημοσύνη.

Screenshot_15

Screenshot_15 - ΑντιγραφήΗ πρώτη αποστολή του 1969 πήρε το όνομα Apollon από τον Έλληνα θεό της λογικής και η τωρινή πήρε το όνομα Artemis, από τη θεά της φύσης και της αειφορίας.

Οι θεματικές ενότητες του Δικτύου σχετίζονται άμεσα με την τριπλή διάσταση της διαστημικής αποστολής, η οποία εκπέμπει μηνύματα ανθρωπιστικά (ισότιμη κοινωνική θέση όλων των ατόμων χωρίς διακρίσεις, ιστορική εμπειρία), οικολογικά (απειλές στο ανθρωπογενές περιβάλλον λόγω της κλιματικής κρίσης και διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων) καθώς και επιστημονικού ενδιαφέροντος (τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα).

“Χορεύοντας τη σπείρα του Αγέρανου, ξετυλίγουμε το μίτο της Αριάδνης” – Από τη μυθολογία στο διάστημα!