Πώς θα ήταν αν παρακολουθούσαμε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης; Ένα όνειρο απλησίαστο θα λέγαμε για πολλούς μουσικόφιλους, καθώς το κόστος είναι υψηλό αλλά και η απόκτηση εισιτηρίου θέμα τύχης.

Ξεπερνώντας αυτά τα εμπόδια στο σχολείο μας γίνεται αυτές τις μέρες μια προσομοίωση παρακολούθησης της συναυλίας για όλα τα τμήματα, χάρη στις προσπάθειες της μουσικού μας Κωνσταντίνας Ανδρεάκου.

Οι μαθητές μπήκαν σε όλη τη διαδικασία από την κλήρωση του εισιτήριου (φυσικά κληρώθηκαν όλοι), thumbnail

το ανάλογο ένδυμα, την παράδοση του πανωφοριού στην  γκαρνταρόμπα, τον έλεγχο του εισιτηρίουgkardaroba

eiskthriaκαι την παρακολούθηση της συναυλίας σύμφωνα με το εθιμοτυπικό.

Orx;istra eisitiria

Μαέστρος για το 2019 ήταν ο Christian Thielemann

Λίγα λόγια για την Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης και την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης ιδρύθηκε από τον μαέστρο Ότο Νικολάι και έδωσε την πρώτη της συναυλία στις 28 Μαρτίου 1842 στη μεγάλη αίθουσα τελετών Ρεντούτενζααλ των χειμερινών ανακτόρων του Χόφμπουργκ. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα είναι ανεξάρτητη και λαμβάνει αποφάσεις δημοκρατικά, με την ψήφο όλων των μελών της.

Στη Μεγάλη Αίθουσα του Musikverein της Βιέννης, εκτός από τα 1.744 άτομα που θα παρακολουθήσουν τη συναυλία από την άνεση των καθισμάτων τους, θα βρίσκονται και 300 όρθιοι, οι οποίοι, ωστόσο, θεωρούνται εξαιρετικά τυχεροί, καθώς μόλις 700 εισιτήρια διατίθενται προς πώληση, μια και τα υπόλοιπα δίνονται σε χορηγούς και προσκεκλημένους. Οι αιτήσεις στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής, που υποβάλλονται κάθε χρόνο από τις 2 ως και τις 23 Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς, ξεπερνούν τις 60.000 και η επιλογή των «εκλεκτών» γίνεται με κλήρωση ?όσο για τις τιμές, αυτές αγγίζουν ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Κάθε χρόνο την παράσταση κλέβει ο εντυπωσιακός στολισμός της χρυσοποίκιλτης αίθουσας του Musikverein με υπέροχα άνθη. Από το 2015 η Φιλαρμονική της Βιέννης συνεργάζεται με τους Κήπους της πόλης της Βιέννης, οι οποίοι, μαζί με τους αυστριακούς κηπουρούς και ανθοκόμους, φροντίζουν για το τελειότερο αποτέλεσμα, κάτι που, εκτός από μεγάλη εμπειρία, απαιτεί και αρκετό χρόνο.

Neujahrskonzert_br_c-Terry-Linke_2

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολλά μέλη της στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ η ορχήστρα χρησιμοποιήθηκε για τη ναζιστική προπαγάνδα. Μετά τον πόλεμο ξαναβρήκε την αίγλη της χάρη στη συνεργασία με σπουδαίους μαέστρους. Από το 1939 μέχρι και σήμερα δίνει τη διάσημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία στο Musikverein της Βιέννης

Το 1946, αμέσως μετά τον πόλεμο, αλλά και την επόμενη χρονιά, την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης διευθύνει ο Γιόζεφ Κριπς, καθώς οι σύμμαχοι επιβάλλουν διετή απαγόρευση στον Κλέμενς Κράους. Η παρουσία του Κριπς, ο οποίος είχε διωχθεί από τους ναζί, βοηθά την ορχήστρα να ξεφορτωθεί τη «ρετσινιά» της συνεργασίας με τους εθνικοσοσιαλιστές, ενώ η πρώτη μεταπολεμική συναυλία αντιμετωπίζεται από το κοινό ως μια συμβολική κίνηση ειρήνης. Πηγή: www.lifo.gr

Παρακολουθώντας την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης