Πλάσε την ιστορία σου στο Πλάσι
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης παρακολούθησαν το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλάσε την ιστορία σου στο Πλάσι», ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την πλατφόρμα της Museotek.
Συνδεθήκαμε με την πλατφόρμα της Museotek όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες συνομίλησαν με μια αρχαιολόγο της ανασκαφής στον Μαραθώνα στην τοποθεσία Πλάσι, στην οποία διατύπωσαν ερωτήσεις και απορίες και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση στο χώρο της ανασκαφής. Είχανε την δυνατότητα να δούνε τους αρχαιολόγους να εργάζονται και να τους παρουσιάζουν τα ευρήματα που ανακάλυψαν πρόσφατα αλλά και να ανακαλύπτουν τα μυστικά μιας ανασκαφής και του επαγγέλματος του αρχαιολόγου!
Το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης «Πλάσε την ιστορία σου στο Πλάσι» επιδιώκει οι μαθητές και οι μαθήτριες:
● Να εξοικειωθούν με τις μεθόδους που ακολουθούνται κατά τη διαδικασία της ανασκαφής και την αντίστοιχη ορολογία.
● Να γνωρίσουν τα στάδια μιας ανασκαφής, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται.
● Να μάθουν τους ειδικούς επιστήμονες που συνεργάζονται σε μια ανασκαφή.
● Να γνωρίσουν τη διαδικασία της ταξινόμησης και της χρονολόγησης της αρχαίας κεραμικής.
● Να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όπως την παρατήρηση, την κριτική, τη συνθετική σκέψη και τον ομαδικό συντονισμό.
Η παρούσα δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Mythtospace από την Μυθολογία στο Διάστημα και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε’ τάξης “Χορεύοντας την σπείρα του Αγέρανου, ξετυλίγουμε τον μίτο της Αριάδνης”. Σκοπός ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την αρχαιολογία και την ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις κοινωνίες του παρελθόντος μέσα από τα υλικά τους κατάλοιπα και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα εκτός των άλλων τα παιδιά κατανόησαν την σύνδεση του τοπικού παραδοσιακού χορού Αγέρανου Πάρου και την σύνδεσή του με την Μινωική Κρήτη και πως μέσα από τις ανασκαφές έχουμε σήμερα όλες τις πληροφορίες και μέσα από αυτές έχουμε μια ιστορική συνέχεια, που φτάνει στις μέρες μας και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα ένα χορός που χάνεται στην Αρχαία Δήλο.
Κλείνοντας την διαδικτυακή ξενάγηση ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο σχολικό έτος το Νοέμβριο, όπου οι μαθητές θα επισκεφθούν την Αθήνα και θα κανονίσουμε να βρεθούμε από κοντά με έναν αρχαιολόγο είτε στο Πανεπιστήμιο είτε σε κάποιο μουσείο. Ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη μοναδική εμπειρία!