1η ενότητα
Ενδυνάμωση της ομάδας- Παιχνίδια Εμπιστοσύνης
2η Ενότητα
Αποσαφήνιση των εννοιών: Εθελοντισμός-Προσφορά-Φιλανθρωπία-Ενεργός Πολίτης
Δημιουργία γωνιάς εθελοντισμού.
3η Ενότητα
Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής ” Κυκλοφορικό Σύστημα” ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και ετοιμαστήκαμε για την αιμοδοσία που θα γινόταν στο νησί μας στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας σε συνεργασία του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου- Αντιπάρου. Εδώ θα ήθελα να πω πως το σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια είναι παρόν και βοηθάει στις αιμοληψίες.
Φτιάξαμε 9 αφίσες κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς του σχολείου μας.
“Αγαπητοί Γονείς,
Εμείς, οι μαθητές του ΣΤ1 τμήματος συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι & Δρω» που στοχεύει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και της προσφοράς. Είμαστε μικροί εθελοντές και θα βοηθήσουμε στη χειμερινή αιμοδοσία που θα γίνει στο νησί μας τον Δεκέμβριο.
Ψάξαμε, ερευνήσαμε και μάθαμε ότι:
- Η προσφορά αίματος σώζει ζωές.
- Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιής άνθρωπος, που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
- Ο αιμοδότης εξετάζεται από γιατρό πριν την αιμοδοσία.
- Η διαδικασία είναι ακίνδυνη και κρατάει συνολικά δέκα λεπτά.
- Κάνει καλό στον οργανισμό να μπαίνει σε διαδικασία να αναπληρώσει το αίμα που έχασε.
- Το αίμα κάθε εθελοντή εξετάζεται, έτσι ώστε είναι ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του.
- Κάθε εθελοντής αιμοδότης έχει δικιά του τράπεζα αίματος και μπορεί να βρει αίμα όποτε χρειαστεί.”
4η Ενότητα
Μετά τη δημιουργία των αφισών και του ενημερωτικού φυλλαδίου τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες κι ενημέρωσαν όλα τα τμήματα μοιράζοντας και τα φυλλάδια για τους γονείς. Στο τέλος της ημέρας βγήκαν στην είσοδο του σχολείου με τις αφίσες.
5η Ενότητα
Ύστερα από πρόσκληση της τάξης μας δέχτηκε με πολλή χαρά να μας μιλήσει η Διευθύντρια- Ιατρός Αιματολόγος του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” κ. Ιωαννίδου Σοφία.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, συμμετείχαν η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Έκτη τάξη ενώ καλεσμένοι μας ήταν οι μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κώστου-Λευκών. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, οι ερωτήσεις μετά το τέλος της ενημέρωσης ήταν πολλές και η γιατρός ενθουσιάστηκε με το ενδιαφέρον των παιδιών. Τέλος όλα τα παιδιά δήλωσαν πως θα πείσουν τους γονείς τους να γίνουν αιμοδότες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά των δυο σχολείων γνωρίστηκαν κι έπαιξαν.
6η Ενότητα
Συμμετοχή στην Αιμοδοσία.
Αφού πήρα την συγκατάθεση των γονέων, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στην αιμοληψία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Υγείας. Κολλήσαμε τις αφίσες. Η βοήθεια των παιδιών ήταν ουσιαστική. Ετοίμαζαν τις πορτοκαλάδες που προσέφεραν στους εθελοντές αιμοδότες και βοηθούσαν την Γραμματεία του Συλλόγου. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία της αιμοληψίας.
Το Σαββατοκύριακο τελείωσε. Μαζεύτηκαν 538 φιάλες, ρεκόρ για χειμερινή αιμοδοσία. Τη Δευτέρα το πρωί τα παιδιά συζητούσαν για την εμπειρία τους, νιώθοντας χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη βοήθεια που προσέφεραν. Πολλοί γονείς ήρθαν να δώσουν για πρώτη φορά αίμα παρακινούμενοι από τα παιδιά τους. Και για την ενημέρωση όλων μας, μόνο το νοσοκομείο Παίδων χρειάζεται 300 φιάλες την ημέρα ενώ η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως 600.000 φιάλες αίμα. Οι 300.000 φιάλες καλύπτονται από τους εθελοντικούς συλλόγους, οι υπόλοιπες από συγγενείς και φίλους των ασθενών ενώ γύρω στις 30.000 φιάλες αγοράζονται από την Ελβετία, ξοδεύοντας το κράτος εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν έχει επάρκεια αίματος. Είναι λοιπόν αναγκαίο ο εθελοντισμός να γίνει στάση ζωής και να καλλιεργηθεί από την παιδική ηλικία.
ΣΤ1,Ντουμανίδου Εύα