Χάρτες-Ρώσων-ΠάρκοΤην Τρίτη 25/11/14 οι μαθητές της Στ΄  Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου με τους Εκπαιδευτικούς των τμημάτων και τη Διευθύντρια του σχολείου επισκέφθηκαν,  στο πλαίσιο του μαθήματος της νεώτερης ιστορίας-τοπικής ιστορίας, την Έκθεση των Ρώσικων χαρτών της περιόδου 1770-75 στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό πάρκο του Αι-Γιάννη του Δέτη. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένας πολύ όμορφος εκθεσιακός χώρος όπου παρουσιάζονται σε μεγέθυνση χάρτες από τα ναυτικά ημερολόγια των Ρώσων καπετάνιων, από τη Χάρτα του Αρχιπελάγους, καθώς και ένας χάρτης του Γάλλου περιηγητή Γκουφιέ. Οι μαθητές με την βοήθεια των εξαιρετικών χαρτών, γνώρισαν την ιστορία της Πάρου και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην Ελληνική , τη Ρώσικη και την Οθωμανική ιστορία τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ομάδες των παιδιών εκτός από το ιστορικό ταξίδι που έκαναν, έπαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων στην αίθουσα προβολών της έκθεσης και με τους δασκάλους τους περπάτησαν το μονοπάτι που οδηγούσε στο χώρο που ήταν εγκατεστημένα τα δύο από τα τρία σημεία που είχαν τα κανόνια τους οι Ρώσοι πάνω από την παραλία Τούρκου άμμος.

Η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Κυριακή 11:00 π.μ.-1:00 μ.μ. Για τα σχολεία μετά από συνεννόηση με την κα Γεωργιάδου Παλασία

Γράφει η Δανάη δύο λόγια για την ιστορία

Οι Ρώσοι στην Ελλάδα

Επειδή ήταν απαγορευμένη η έξοδος του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα, οι Ρώσοι ξεκινούν από τη Βαλτική Θάλασσα, πλέουν κοντά στις ακτές της  Β.Α. Ευρώπης, μπαίνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα και  φτάνουν στο Αιγαίο.

Μετά τη Ναυμαχία στο Τσεσμέ ο Σπυριδώφ εγκαθίσταται στην Πάρο. Ο Σπυριδώφ με το που εγκαταστάθηκε στην Πάρο έφτιαξε αποθήκες, κτίρια, εργαστήρια,νοσοκομεία, φούρνους, ναύσταθμο, ναυπηγεία και εργαστήρια για την επισκευή των πλοίων του. Επίσης έστειλε άντρες στη Θάσο για να τον προμηθεύσουν με ξυλεία. Αυτή η εγκατάσταση τον έφερε σε μεγάλη σύγκρουση με τους ντόπιους επειδή τους έπαιρνε τη σοδειά.

Τελικά στις 21 Ιουλίου η Αικατερίνη β΄κατάφερε να κάνει ευνοϊκή συνθήκη ειρήνης με τους Τούρκους . Δηλαδή τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774

Στην Έκθεση των Ρώσικων Χαρτών