Το Δεκέμβριο στην Ευέλικτη Ζώνη ασχοληθήκαμε στην τάξη μας με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με το νερό. Οι μαθητές ερεύνησαν στο διαδίκτυο και σε εγκυκλοπαίδειες και έφεραν πληροφορίες και φωτογραφίες για το λιώσιμο των πάγων, τη μόλυνση του νερού, τα φαινόμενα του θερμοκηπίου και της λειψυδρίας, αλλά και την ActionAid, οργάνωση που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και σε περιοχές που πλήττονται από την έλλειψη νερού. Ως αποτέλεσμα προέκυψε το 2ο τεύχος της εφημερίδας μας:

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στη ΔΕΥΑΠ και τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του νερού, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και για τις πηγές και τα αποθέματα νερού στο νησί μας.

Τον Ιανουάριο ερευνήσαμε τις εγκαταστάσεις νερού στο σχολείου μας: αν λειτουργούν καλά ή όχι οι βρύσες και τα καζανάκια και αν γίνεται σωστή χρήση τους από τους μαθητές. Παρατηρήσαμε πως οι περισσότερες βρύσες δεν κλείνουν καλά ή θέλουν πολύ δυνατό σφίξιμο και γι’ αυτό οι περισσότεροι μαθητές τις αφήνουν να στάζουν ή να τρέχουν.

Ταυτόχρονα κάναμε ένα πείραμα με βρύσες που στάζουν ή τρέχουν για να υπολογίσουμε περίπου πόσο νερό ξοδεύεται με αυτόν τον τρόπο. Το αποτέλεσμα μάς άφησε άφωνους! Περίπου 50 ποτήρια νερού μπορεί να γεμίσει μια βρύση που στάζει μία ολόκληρη ημέρα, ενώ περί τα 570 ποτήρια γεμίζει μια βρύση που τρέχει με ροή κλωστής!

Αποφασίσαμε λοιπόν να δράσουμε με σκοπό την οικονομία νερού στο σχολείο μας:

  1. Ενημερώσαμε με επιστολή τη διευθύντρια του σχολείου για τις παρατηρήσεις μας κι εκείνη μας διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέτρα.
  2. καζα3

2. Ζωγραφίσαμε και τοποθετήσαμε στις τουαλέτες και τις βρύσες αφίσες και πινακίδες με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όλους και κλείνουν καλά τη βρύση.

3. Τοποθετήσαμε πλαστικά μπουκάλια στα καζανάκια, ώστε να εξοικονομήσουμε αρκετά λίτρα νερού από τη χρήση τους.

4. Επισκεφτήκαμε όλα τα τμήματα του σχολείου, ώστε να ενημερώσουμε τους μαθητές για τις παρατηρήσεις μας, τις δράσεις μας και την αναγκαιότητα εξοικονόμησης νερού στο σχολείο και στο σπίτι.

20170123_120759βΙΙ

Μετά τα παραπάνω συντάχθηκε και το 3ο τεύχος της εφημερίδας “Οι Σαΐτες του Δ’1”, που ελπίζουμε να σας αρέσει και να το βρείτε ενδιαφέρον!

 

ΟΙ ΣΑΪΤΕΣ ΤΟΥ Δ’1, 2ο και 3ο τεύχος