Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε εμείς οι μαθητές της Δ? τάξης το κέντρο προστασίας και περίθαλψης άγριων ζώων «Αλκυόνη» στις Καμάρες της Πάρου.

Πρόκειται για ένα χώρο που φιλοξενεί τραυματισμένα πουλιά κυρίως, αλλά και άλλα ζώα της φύσης, που φτάνουν εκεί από την Πάρο και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Το κτήμα παραχωρήθηκε από την Εκκλησία και οι εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν εξ? ολοκλήρου από εθελοντές, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Γης για να προσφέρουν εργασία.

Ο σύλλογος συνεργάζεται με εθελοντές κτηνιάτρους στην Πάρο και σε όλη την Ελλάδα. Για τις ανάγκες του χρηματοδοτείται από διάφορες οργανώσεις, ιδρύματα, εταιρείες και προσφορές ιδιωτών. Πολλά από τα πτηνά θεραπεύονται και απελευθερώνονται ξανά στο φυσικό περιβάλλον από το οποίο προήλθαν, ενώ τα υπόλοιπα φιλοξενούνται στους κλωβούς για την υπόλοιπη ζωή τους.

Διευθυντής του συλλόγου είναι ο κύριος Μάριος Φουρνάρης, που τόσα χρόνια με αγάπη και μεράκι φροντίζει εθελοντικά τον χώρο και τα φιλοξενούμενα ζώα. Αυτός μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για τα διάφορα είδη πτηνών που έχουν έρθει κατά καιρούς πληγωμένα στην Αλκυόνη. Μας έδειξε πολλές φωτογραφίες, μας εξήγησε τη φροντίδα που χρειάζονται τα ζώα και πώς επηρεάζεται η ζωή τους από τις συνθήκες αιχμαλωσίας.

Το πιο συναρπαστικό σημείο ήταν όταν έφερε στην αίθουσα και μας έδειξε δυο από τα φιλοξενούμενα πουλιά! Απόλυτη ησυχία σε συνδυασμό με ενθουσιασμό και συγκίνηση επικράτησε στο χώρο, ώστε να μην τρομάξουνε οι φτερωτοί φίλοι μας! Ως αποκορύφωση, ακολούθησε η απελευθέρωση δυο θεραπευμένων περιστεριών στη φύση από δυο συμμαθήτριές μας!

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάρου στην περιοχή του Αγίου Ραφαήλ. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι πυροσβέστες, μας ξενάγησαν στο χώρο και μίλησαν για το επάγγελμά τους: για τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας τους, τη στολή, τον εξοπλισμό, τα οχήματα κλπ.

Μας συμβούλεψαν για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς έξω ή μέσα στο σπίτι, σε ποιο τηλέφωνο πρέπει να καλούμε (22840 25199 για την Πάρο) και τι να κάνουμε μέχρι να έρθει η πυροσβεστική.

Μετά τη συζήτηση περάσαμε στον εξωτερικό χώρο, που ήταν παρκαρισμένα τα πυροσβεστικά οχήματα. Εκεί, αφού μας έδειξαν με τι ακριβώς είναι εξοπλισμένα και πώς δουλεύουν, είχε τη χαρά ο καθένας από μας να χρησιμοποιήσει για λίγο τη μάνικα φορώντας το ειδικό κράνος!

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μάριο Φουρνάρη στην Αλκυόνη και τον προϊστάμενο κύριο Κων/νο Γαβαλά και τους υπαλλήλους της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τη γνώση και τη χαρά που μας πρόσφεραν!

Προτείνουμε να παρακολουθήσετε: https://www.youtube.com/watch?v=KEMtUiGVdEs

Και για φωτογραφίες και ενημέρωση: https://www.facebook.com/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CF%85%CF%8C%CE%BD%CE%B7-Aegean-Wildlife-Hospital-282833361820028/?fref=ts

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΚΥΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ