Την Τετάρτη, 2/12/15, τα δύο τμήματα της Δ’ τάξης με συνοδούς την κ. Φώτου Εύα και την κ. Ντουμανίδου Εύα επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του κ. Ραγκούση στο Καμάρι. Ο κ. Ραγκούσης μας υποδέχθηκε με πολλή χαρά. Τα παιδιά παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία από την εισαγωγή των ελιών έως την εξαγωγή του λαδιού, έτοιμο για κατανάλωση! Μετά το τέλος της ξενάγησης τα παιδιά γεύτηκαν υπέροχα εδέσματα φτιαγμένα από ελαιόλαδο, όπως μπισκότα και καταπληκτικούς λουκουμάδες! Ευχαριστούμε τον κ. Ραγκούση για τη ζεστή φιλοξενία!
Εισαγωγή των ελιών
Πλύσιμο και καθάρισμα από τα φύλλα
Ζύγισμα και σπάσιμο
Μαλακτήρες! οι ελιές μπαίνουν σε ζεστό νερό, για να βγει πιο εύκολα το λάδι.
Διαχωρισμός με ένα μηχάνημα φυγόκεντρο για τον διαχωρισμό της ελιάς από το κουκούτσι.
Τελικό στάδιο: Εξαγωγή λαδιού
Το λάδι μας έτοιμο για κατανάλωση!
Ο Αντώνης Ραγκούσης κι ο Γιάννης Σαρρής σχεδίασαν τα μηχανήματα όπως ακριβώς ήταν στον χώρο.
Στο ελαιοτριβείο υπήρχαν και τα παλιά μηχανήματα και είδαμε με ποιο τρόπο έβγαινε το λάδι. Μια διαδικασία που ήθελε περισσότερα χέρια και περισσότερο χρόνο.
Οι ελιές πολτοποιούνταν από τις δυο μυλόπετρες
Ο πολτός έμπαινε σε ειδικά τσουβάλια
Τα τσουβάλια έμπαιναν στην πρέσα κι έβγαινε το λάδι.
Τέλος, επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο στη φύση, τα κουκούτσια της ελιάς χρησιμοποιούνται ως βιομάζα δηλ. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δ’ τάξη
Ντουμανίδου Εύα
Φώτη Εύα