Η συνταγή χάνεται στα βάθη της παράδοσης … και βασική προϋπόθεση για να πετύχει δεν θέλει τσιγκουνιές στα υλικά!! Ανακατέψτε κέφι, τραγούδι και χορό, στη συνέχεια προσθέστε μασκαράδες, πειράγματα και χωρατά και στο τέλος πασπαλίστε με σερπαντίνες και αρκετό χαρτοπόλεμο και … καλό ξεφάντωμα!!

Αποκριάτικος χορός στο σοκάκι
Αποκριάτικος χορός σε σοκάκι του Παραδοσιακού Οικισμού της Παροικίας

Την Παρασκευή πριν την Κυριακή της Αποκριάς ακολουθήσαμε την παραδοσιακή συνταγή και ξεφαντώσαμε με αποκριάτικες δραστηριότητες! Το σχολείο μας χωρισμένο σε δύο ομάδες ξεκίνησε με παιδιά και εκπαιδευτικούς ντυμένους μασκαράδες σε μια αυτοσχέδια καρναβαλική παρέλαση. Η κάθε ομάδα πήρε διαφορετικά σοκάκια και στις μικρές πλατείες ή στα ανοίγματα των καλντεριμιών χορέψαμε παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς. Είχαμε μαζί μας φυσικά κασετόφωνα, γιατί καρναβάλι χωρίς μουσική δεν γίνεται!

Πλέκοντας το γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία της Παροικίας
Πλέκοντας το γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία της Παροικίας

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Παροικίας όπου και πλέξαμε το γαϊτανάκι μας και χορέψαμε δύο ακόμα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια!!

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο σχολείο όπου μας περίμεναν οι γονείς του Συλλόγου Γονέων με κεράσματα και χυμούς γιατί ως γνωστόν … νηστικό αρκούδι δεν χορεύει …

karnival2dimParos13

Στη συνέχεια μαθητές της τρίτης, τετάρτης, πέμπτης και έκτης τάξης παρουσίασαν τις αποκριάτικες χορογραφίες που ετοίμασαν μόνοι τους στους συμμαθητές τους και στους γονείς, που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Και επειδή μας αρέσει να βάζουμε στο “παιχνίδι” και τους γονείς, είχαμε ετοιμάσει ένα παιχνίδι που παίξαμε γονείς εναντίον μαθητών. Μαζέψαμε πλαστικά μπουκάλια από νερό -πάντα στο πνεύμα της ανακύκλωσης!- τα οποία γεμίσαμε με νερό δίνοντας χρώμα με τις τέμπερές μας και κάθε χρώμα είχε διαφορετικούς πόντους.

αποκριάτικα παιχνίδια
Αποκριάτικα παιχνίδια
karnival2dimParos9
Μαθητές VS Γονείς

Όσο λιγότερα τα μπουκάλια του χρώματος τόσο περισσότεροι οι πόντοι. Κρίκοι και μπουκάλια, δύο ομάδες και το παιχνίδι ξεκινά!! Οι μεγάλοι για άλλη μια φορά τα βρήκαν σκούρα με τους μικρούς που τους κυνηγούσαν διαρκώς στο σκορ … αλλά οι μαρίδα αποδείχθηκε βελτιωμένη έκδοση DNA, η εξέλιξη βλέπεται έκανε την διαφορά! Γέλιο, πειράγματα, κέφι και ενθουσιασμός από συμμετέχοντες και μικρούς και μεγάλους θεατές έδωσε στις εκδηλώσεις μας μια ξεχωριστή νότα.

karnival2dimParos12
Ας κρατήσουν οι χοροί!
karnival2dimParos11
Καρναβάλι θα πει χορός!

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς χορέψαμε παραδοσιακά, νησιώτικα και ξένα αποκριάτικα τραγούδια! Ξεφαντώσαμε, διασκεδάσαμε, γελάσαμε και φυσικά όπως καταλαβαίνετε η συνταγή μας δεν έτυχε … π έ τ υ χ ε !!!

karnival2dimParos3
Μαμάδες εν δράσει!
karnival2dimParos5
Τα “μεγάλα παιδιά”, οι εκπαιδευτικοί μας!

Στο τέλος οι γονείς έκαναν την κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που είχε πολλά δώρα με τον πρώτο τυχερό να κερδίζει ένα τάμπλετ!

karnival2dimParos4
Η διευθύντριά μας ανακοινώνει τον πρώτο νικητή
karnival2dimParos
Δώρα … δώρα … δώρα!!

Τις δραστηριότητες της ημέρας οργάνωσαν η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Μαρία Τσουκνίδα – που στο μάθημα της Φυσικής αγωγής προετοίμασε την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, το πλέξιμο στο γαϊτανάκι και το παιχνίδι με τους κρίκους- και η δασκάλα της έκτης Τζένη Κουτσούκου. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων για την ενεργή συμμετοχή του, τη στήριξη και την βοήθειά του και τους γονείς που βρέθηκαν κοντά μας και όλοι μαζί κάναμε αυτή την ημέρα ξεχωριστή γεμάτη χαμόγελα και χαρά! Και του χρόνου!!

Η συνταγή της πετυχημένης Αποκριάς!